Wybierając podstawę do stołu warto zwrócić uwagę na wiele różnych elementów. W pierwszej kolejności warto ustalić jaki kształt będzie miał sam blat. Jak łatwo się domyśleć każdy stelaż przystosowany jest do konkretnego kształtu, dlatego też nie można lekceważyć tego elementu. Nie można zapominać również i o tym, że podpory stołowe mają również określony maksymalny rozmiar blatu, który będzie można zamontować.
Na jaki kształt postawić?
Podstawa do stołu może mieć bardzo różny kształt. W dzisiejszych czasach najczęściej spotykane są podstawy o kształcie pojedynczej lub podwójnej kolumny. Wielu producentów oferuje podstawy w kształcie nogi talerzowej albo klasycznych nóżek. Nie można zapominać również o kształcie nożycowym, czyli o podstawie składanej. W przypadku dużych stołów restauracyjnych najlepiej sprawdzą się oczywiście klasyczne, podwójne podstawy. Nogi talerzowe idealnie współgrają z kolei z okrągłymi blatami. Oferta jest naprawdę bardzo szeroka i różnorodna, dlatego też można postawić na wiele ciekawych kompozycji.

Na jaki materiał postawić?
Podstawa do stołu musi być oczywiście wykonana z wysokiej jakości materiału. Solidność i stabilność mogą zapewnić metalowe i stalowe stelaże. Warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj zastosowanego materiału, ale również na samą technikę wykończenia. Warto zwrócić uwagę również na to z jakiego materiału wykonany jest sam blat stołu. Niestety nie do wszystkich podstaw będzie można zamontować blat laminowany, fornirowany albo szklany. Na rynku dostępne są specjalne modele podstaw, które umożliwiają regulację wysokości.